telefón facebook google + youtube
logo

Blog

03.01.2017

Ako podnikať a zároveň byť zamestnaný na TPP ?

Takéto prípady sú bežné, no treba si uvedomiť, že pre ne platia špecifické podmienky. Predovšetkým ide o zmeny pri odvodoch:

  • do sociálnej poisťovne,
  • do zdravotnej poisťovne.

Za osoby zamestnané na TPP je zamestnávateľ povinný platiť odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne. Pri podnikaní si tieto odvody platí osoba, ktorá podniká sama. Pri živnosti popri zamestnaní sa odvody do sociálnej poisťovne platia rovnako ako pri bežných živnostníkoch. Taktiež platí, že prvý rok od založenia živnosti až do júla nasledujúceho roka je podnikateľ zbavený povinnosti uhrádzať tieto odvody. Povinnosť platiť odvody vzniká, ak presiahnete stanovenú hranicu príjmu za konkrétny kalendárny rok (v roku 2015 – 5148€). Ak vám táto povinnosť vznikne, sociálna poisťovňa vám to vopred oznámi, a to na základe daňového priznania.

Pri zdravotnej poisťovni je to už iné. Podnikateľ nie je povinný platiť preddavky, ktorých výška sa určuje na základe príjmov z minulého roku podnikania. Jediným povinným úkonom podnikateľa je zaregistrovať sa do zdravotnej poisťovne (do 8 dní od založenia živnosti). Živnostník zamestnaný na TPP síce tieto preddavky platiť môže, no ich výšku si stanovuje sám. Zdravotná poisťovňa však každý rok vykonáva zúčtovanie, v ktorom vám z vášho príjmu vypočíta, koľko ste mali platiť a túto sumu budete musieť jednorázovo poisťovni uhradiť.  Tak isto môže nastať opačná situácia, čiže vám poisťovňa určitú sumu z preddavkov vráti.

Podnikanie popri trvalom pracovnom pomere je občas najlepším riešením a ponúka možnosť privyrobiť si. Okrem samotnej finančnej vidiny je však nutné uvedomiť si, či sa nám takéto podnikanie oplatí. 

Neváhajte nás kontaktovať

Máte otázku?

Mgr. Michal Kaliak

Sme tím špecialistov, ktorí Vám založí firmu alebo spoločnosť. Našim cieľom je zjednodušiť založenie spoločnosti cez internet.

Mgr. Michal Kaliak - konateľ spoločnosti

Sídlo spoločnosti

Elula s. r. o.
Hviezdoslavova 275/27
Žiar nad Hronom 965 01
Slovensko

Firemné údaje

IBAN: SK3711000000002949137010
IČO: 55 018 165
DIČ: 2121839720

Kontaktný formulár

Kancelária Bratislava

SRO-Start.sk
Záhradnícka 46/A
821 08 Bratislava