telefón facebook google + youtube
logo

Blog

03.01.2017

Prečo sa oplatí založiť si s.r.o. v Českej republike viac ako na Slovensku?

Mnoho firiem funguje tak, že ak majú na Slovensku už stabilné postavenie, prípadne dosahujú dobré zisky, rozhodnú sa expandovať a založiť si s.r.o. práve v Českej republike.

Rozdiel medzi podnikaním v spomínaných štátoch je napríklad v daniach. Na Slovensku je nutné na prevod spoločnosti s ručením obmedzeným súhlas daňového úradu, zatiaľ čo v Čechách nie.  Z hľadiska odvodového a daňového zaťaženia má Slovensko väčšiu váhu odvodov ako Česko. To znamená, že Česi sú z hľadiska zaťaženia na tom lepšie. Rovnako daň z príjmu sa líši. U nás si podnikatelia zaplatia 22%, no v Čechách „len“ 19%. Taktiež u našich susedov neexistujú daňové licencie, čiže vyplatenie minimálnej výšky dane, ktorú musí daňovník zaplatiť, a to aj v prípade, že nedosahuje žiaden zisk alebo je v strate.

Aj čo sa týka podnikateľského prostredia sú na tom tieto dve krajiny odlišne. Významným faktorom určovania atraktivity prostredia ako aj rozvoja podnikania v tomto prostredí je konkurencieschopnosť.

Konkurencieschopnosť vypovedá o perspektíve krajiny dosahovať udržateľný hospodársky rast. Hodnotí faktory, ktoré podmieňujú úroveň produktivity v krajine. Vo všetkých týchto faktoroch je Česká republika v rámci výsledkov o globálnej konkurencii lepšie ako Slovenská republika.

Ďalšie pozitívum pri vstupe na český trh oproti iným európskym trhom je nulová jazyková bariéra. Vďaka nej sa vybavovanie vecí priblíži tomu, čo by ste ako podnikateľ musel absolvovať na Slovensku. Taktiež sú Česi platcovia DPH bez zábezpeky, čo na Slovenskom trhu neplatí. Výška základného imania sa líši v prospech Českej republiky.

Pri samotnom prevádzkovaní českej spoločnosti s ručením obmedzeným vznikajú ďalšie výhody. Napríklad pri zamestnancoch na dohodu nemusíte platiť odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Tak isto aj pri firemných vozidlách existujú zvýhodnené podmienky. V ČR za prihlásenie takéhoto vozidla zaplatíte len 32€, zatiaľ čo na Slovensku je to od 167€ až do 2997€. Z personálneho hľadiska sa zasa často objavujú u etablovaných firiem v Čechách názory o rýchlom vybavení žiadostí a o dobrej komunikácii s úradmi, čo sa o našej krajine povedať nedá.

Či už sa rozhodnete podnikať u nás alebo u našich zahraničných susedov, nezabúdajte na to, že takýto počin musí byť dokonale premyslený. Česká republika predstavuje nové príležitosti pre všetkých začínajúcich, ale i fungujúcich podnikateľov vďaka svojmu priaznivému prostrediu a možnostiam, ktoré ponúka.

Naša spoločnosť Vám ponúka aj založenie s.r.o. v Českej republike.

Neváhajte nás kontaktovať

Máte otázku?

Mgr. Michal Kaliak

Sme tím špecialistov, ktorí Vám založí firmu alebo spoločnosť. Našim cieľom je zjednodušiť založenie spoločnosti cez internet.

Mgr. Michal Kaliak - konateľ spoločnosti

Sídlo spoločnosti

Elula s. r. o.
Hviezdoslavova 275/27
Žiar nad Hronom 965 01
Slovensko

Firemné údaje

IBAN: SK3711000000002949137010
IČO: 55 018 165
DIČ: 2121839720

Kontaktný formulár

Kancelária Bratislava

SRO-Start.sk
Záhradnícka 46/A
821 08 Bratislava