telefón facebook google + youtube
logo

Blog

03.01.2017

Dobrovoľný platca DPH, vyplatí sa to?

Pre lepšie pochopenie a rozhodnutie sa medzi variantov, či platiť alebo neplatiť DPH si daň z pridanej hodnoty trochu v skratke priblížime. DPH je pridaná hodnota v cene, ktorú predajca ponúka zákazníkom. Daň z pridanej hodnoty teda platia zákazníci. Tí ju dajú podnikateľom, ktorí ich musia odovzdať na daňový úrad.

Každý, kto je platcom DPH predáva svoje služby alebo tovary na Slovensku najčastejšie s 20% daňou. Podnikateľ, ktorý nie je platcom DPH ponúka služby a výrobky bez tejto hodnoty.

Ako sme už spomínali, začínajúci podnikatelia, ktorí si založili s.r.o., sa rozhodujú, či platiť alebo neplatiť DPH. Niektorým sa totižto môže platenie dane z pridanej hodnoty vyplatiť a ušetria tak peniaze. Pre väčšinu podnikateľov je to ale nevýhodné. Do ktorej skupiny patríte?

Komu sa to vyplatí?

Všeobecne sa dá povedať, že byť platiteľom PDH sa vyplatí najmä firmám a podnikateľom, ktorí nakupujú materiály na konečné výrobky na Slovensku a svoje produkty predávajú za naše hranice bez DPH. V tomto prípade zdaňuje tovar len odberateľ, v niektorých prípadoch ani ten. Podnikateľ teda zarobí, pretože nebude musieť platiť DPH, zato si ju bude môcť odpočítať pri nákupe na Slovensku.

Komu sa to nevyplatí?

Na druhej strane, ak poskytujete svoje produkty koncovým zákazníkom - spotrebiteľom a nie podnikateľom, ktorí ich ďalej predávajú, mali by ste zvážiť, či je výhodné stať sa platcom DPH. Spotrebitelia nemajú možnosť odrátavať si DPH a dosiahnuť tým to, že im štát vráti peniaze. To znamená, že podnikateľ musí vystaviť zákazníkovi faktúru so sumou, do ktorej je prirátaná aj daň z pridanej hodnoty. Platca DPH sa teda cenovo nemôže vyrovnať podnikateľovi, ktorý daň neplatí.

Na druhej strane zas spomínaný podnikateľ, ktorý neplatí DPH, má v porovnaní so svojim konkurentom nevýhodu, pokiaľ si chce do firmy kúpiť povedzme nové auto alebo priestory na kanceláriu. Predajca mu to logicky predá aj s DPH, no tú si on nemôže odrátať. Pokiaľ by však bol platca DPH, mal by tú možnosť.

Ako sami vidíte, výsledok nie je tak jednoznačný. Každý podnikateľ musí sám prehodnotiť pre a proti platenia DPH a zvoliť si cestu, ktorá je preňho najvýhodnejšia. 

Neváhajte nás kontaktovať

Máte otázku?

Mgr. Michal Kaliak

Sme tím špecialistov, ktorí Vám založí firmu alebo spoločnosť. Našim cieľom je zjednodušiť založenie spoločnosti cez internet.

Mgr. Michal Kaliak - konateľ spoločnosti

Sídlo spoločnosti

Elula s. r. o.
Hviezdoslavova 275/27
Žiar nad Hronom 965 01
Slovensko

Firemné údaje

IBAN: SK3711000000002949137010
IČO: 55 018 165
DIČ: 2121839720

Kontaktný formulár

Kancelária Bratislava

SRO-Start.sk
Záhradnícka 46/A
821 08 Bratislava