telefón facebook google + youtube
logo

Blog

03.01.2017

Oplatí sa zamestnať vo vlastnej s.r.o.?

Určite tiež viete, že si zrušenie živnosti vyžaduje aj odhlásenie zo systému ako SZČO a zrušenie pravidelných platieb, ktoré ste odvádzali poisťovniam, v rámci odvodových povinností.

Po vykonaní týchto dvoch povinností, máte hneď niekoľko možností, z ktorých si môžete vybrať a to buď:

  • Že sa prihlásite ako samoplatiteľ

  • Že sa zamestnáte vo vlastnej firme

  • Že spojíte obchodnú spoločnosť so živnosťou

V zdravotnej poisťovni ako samoplatiteľ...

Administratívne najefektívnejšou možnosťou je, že sa vo svojej zdravotnej poisťovni prihlásite ako samoplatiteľ. Takto budete poisťovni odvádzať minimálne zdravotné odvody, ktoré pre tento rok predstavujú 60,06 EUR za mesiac.

Zdravotné poistenie je zo zákona povinné. Ak teda nie ste poistení v inom členskom štáte EU, mali by ste sa registrovať tu na Slovensku. Nevýhodou tejto alternatívy poistenia je fakt, že pravidelné preddavky platíte zo svojich vlastných peňazí, ktoré vám niekam nevstupujú.

Zamestnajte sa vo vlastnej firme

Ďalšou možnosťou je zamestnať sa vo svojej vlastnej firme. Pričom môže ísť o tieto druhy pracovného pomeru:

  • Prvou možnosťou je prihlásiť sa do poisťovní na hlavný pracovný pomer. V tomto prípade si môžete uplatniť odpočítateľnú položku na zdravotné odvody až do výšky 380,- EUR mesačného brutto príjmu, čo pre vás znamená istú výhodu. Uplatniť si ju však môžete až po splnení všetkých zákonom stanovených podmienok.


Ak ste naviac v pracovnej zmluve určíte poberanie minimálnej mzdy, pričom budete vykazovať plný úväzok, čiže 40 hodín týždenne, máte nárok aj na stravné lístky (55% z maximálnej hodnoty SL 4,20 EUR je daňovo uznateľných).

Napokon poslednou, ale tiež veľmi významnou výhodou je, že si celkovú cenu práce (cca 475,- EUR/mesiac) môžete previesť do nákladov.

Poistenie prostredníctvom pracovného pomeru však má aj svoje nevýhody. Iste vás nepoteší vyššia administratívna náročnosť a čas strávený sledovaním rôznych legislatívnych zmien.

  • Druhou prístupnou možnosťou je uzavrieť dohodu o konateľskej odmene, ktorá sa riadi literou obchodného zákonníka. V tomto prípade si môžete dať odmenu, napríklad aj 1,- EUR mesačne. Pokryjete tak všetky odvodové povinnosti.

Nízka mzda však znamená aj nízky daňový náklad na zabezpečenie takejto mzdy. Nie je teda možné si uplatniť odpočítateľnú položku na zdravotné odvody.
Ďalšími možnosťami sú dohody o pracovnej činnosti alebo vykonaní práce.

Spojenie dvoch foriem podnikania

Trochu neobvyklá no predsa možná alternatíva je spojenie obchodnej spoločnosti so živnosťou.

Tým, že si v živnosti udržíte minimálny ročný obrat, odpadne vám povinnosť platiť sociálne poistenie. Od 1.7.2016 platíte iba mesačné preddavky do zdravotnej poisťovne.

Vo svojej firme sa zamestnáte len na polovičný úväzok, čo zdravotná poisťovňa určite zohľadní v ročnom zúčtovaní. Klesnú vám tiež minimálne zdravotné odvody zo živnosti, a to hneď na polovicu, sociálne odvody zo živnosti nebudete platiť vôbec.

Ktorú možnosť si vybrať? 

Pri rozhodovaní, zohráva svoju úlohu pravdaže aj vek. Ak ste fyzická osoba, a do dôchodku vám chýba len niekoľko rokov, takéto odvodové zvýhodnenie by nemuselo byť najideálnejšie. Keďže by ste si tak znížili vymeriavací základ na dôchodok, nakoniec by ste z toho nevyšli až tak výhodne, keďže by ste tak znížili svoju dôchodkovú rentu.

Aj keď má každá z možností ako si zvýhodniť a znížiť odvodové zaťaženie svoje výhody, spôsob ako sa úplne vyhnúť plateniu odvodov žiaľ neexistuje. Môžete ich však znížiť na minimum, či navyše z nich vyťažiť prostredníctvom daňovej optimalizácie.

V prípade ak si neviete vybrať kludne nám zavolajte alebo napíšte a rád Vám poradím

Neváhajte nás kontaktovať

Máte otázku?

Mgr. Michal Kaliak

Sme tím špecialistov, ktorí Vám založí firmu alebo spoločnosť. Našim cieľom je zjednodušiť založenie spoločnosti cez internet.

Mgr. Michal Kaliak - konateľ spoločnosti

Sídlo spoločnosti

Elula s. r. o.
Hviezdoslavova 275/27
Žiar nad Hronom 965 01
Slovensko

Firemné údaje

IBAN: SK3711000000002949137010
IČO: 55 018 165
DIČ: 2121839720

Kontaktný formulár

Kancelária Bratislava

SRO-Start.sk
Záhradnícka 46/A
821 08 Bratislava