telefón facebook google + youtube
logo

Blog

23.12.2016

Živnosť alebo s.r.o.? Výhody a nevýhody

Živnosť alebo s.r.o.? Výhody a nevýhody

Práve živnosť a s.r.o. sú najrozšírenejšími formami podnikania na Slovensku. Väčšina ľudí sa rozhoduje práve medzi týmito formami podnikania. Ak sa tiež neviete rozhodnúť, pokračujte v článku a dočítate sa, aké výhody a nevýhody majú živnosti a s.r.o.

Vznik podnikania

Živnosť – v porovnaní s s.r.o. je založenie živnosti lacnejšie a oveľa jednoduchšie. Náklady sú len na živnosti. Za každú voľnú živnosť zaplatíte 5 EUR. Nepotrebujete žiaden finančný vklad ako to je pri s.r.o.

Vybavenie živnosti je jednoduché, všetko potrebné dokážete vybaviť na obvodnom alebo mestskom úrade. Dňom, kedy ohlásite živnosť, môžete začať podnikať (ak sa jedná o voľnú živnosť).

S.r.o. – založenie s.r.o. je oveľa časovo náročnejšie a tiež drahšie ako založenie živnosti. Pri zakladaní je potrebné pripraviť viacero dokumentov, na čo sú potrebné odborné znalosti, aby boli vypracované správne. Náklady na založenie sú len za súdny poplatok 300 EUR. Rátať je nutné aj s ďalšími nižšími výdajmi (pomoc pri vypracovaní dokumentov, notárske overenie a podobne).

Pri s.r.o. nie je potrebný minimálny finančný vklad na začiatok podnikania, ktorý je 5000 EUR, stačí len prehlásenie, že dané finančné prostriedky máte. Založenie s.r.o. bude taktiež trvať viac času, ako založenie živnosti.

Aby založenie s.r.o. prebehlo bez problémov a čo najrýchlejšie, odporúčame využiť naše služby. Poskytujeme profesionálne služby a dokonca môžete ušetriť oproti tomu, ak by ste si chceli založiť s.r.o. svojpomocne. Spôsob, ako čo najrýchlejšie začať podnikať s s.r.o. je si kúpiť už existujúcu s.r.o. Tak môžete podnikať prakticky okamžite.

Administratíva

S.r.o. – spoločnosť s ručením obmedzeným je na administratívu náročnejšia ako živnosť. Niektoré s.r.o. dokonca využívajú externé firmy, ktoré im s administratívou pomáhajú. Tak ušetria množstvo času a môžu sa viac venovať svojmu podnikaniu. Nevýhodou je, že za takéto služby je potrebné zaplatiť a tak sa vám zvýšia náklady. S.r.o. má celkovo viac povinností ako živnosť. Medzi administratívu patrí napríklad staranie sa o dokumenty, výkazy, štatistiky, účtovnícke doklady, evidencie a iné. Je toho dosť.

Živnosť - živnostníci majú taktiež administratívne povinnosti, no je ich oveľa menej ako pri s.r.o. Administratívu pri živnosti dokáže robiť bez problémov samotný živnostník.

Účtovníctvo

Živnosť – môžete viesť jednoduché účtovníctvo. A ak uplatňujete paušálne výdavky, nemusíte viesť účtovníctvo vôbec. Takéto účtovanie nie je problém zvládnuť.

S.r.o. – musíte viesť podvojné účtovníctvo. Podvojné účtovanie je náročné a pre začiatočníkov je skôr nemožné aby si podnikateľ viedol podvojné účtovníctvo sám a bez chýb. Taktiež by ste minuli množstvo času na spracovanie účtovníctva. Množstvo podnikateľov preto využíva externé firmy alebo samotných účtovníkov, ktorým zveria svoje účtovníctvo. Je tiež potrebné rátať s nákladmi na účtovníka.

Zmeny

Živnosť – vykonanie zmien u živnosti nie je náročné. Stačí zájsť na mestský alebo obecný úrad a požiadate o zmenu v osvedčení alebo živnostenskom oprávnení. Stáť vás to bude 3 eurá.

S.r.o. – pre vykonanie zmeny v s.r.o. je nutné podať návrh na príslušný súd. Aj drobné zmeny údajov v Obchodnom registri vás budú stáť 66 EUR. Taktiež sa môže stať, že vám súd návrh na zmenu vráti, ak spravíte v návrhu chybu.

Odvody

Živnosť – pri živnosti neplatíte odvody do Sociálnej poisťovne počas prvého roku podnikania. Ďalší rok musíte platiť odvody aspoň v minimálnej výške. Výška odvodov sa vyráta na základe vášho zisku v podnikaní.

S.r.o. – pri s.r.o. nemusíte platiť odvody do Sociálnej poisťovne, ak ste jediným spoločníkom a konateľom, ktorý si nestanoví žiadnu odmenu ani mzdu.

Riziko (ručenie)

Živnosť – živnostník ručí za svoje záväzky celým svojim majetkom a teda aj osobným, no dokonca aj rodinným. V prípade, že nebudete schopný splácať svoje záväzky, príde exekútor a môže siahať na váš i rodinný majetok.

S.r.o. – v s.r.o. ručíte za svoje záväzky len do výšky svojho nesplateného vkladu. Oproti živnosti je s.r.o. bezpečnejšou formou podnikania. Ak nebudete schopný splácať svoje záväzky, neprídete o svoj osobný alebo rodinný majetok, ale len o to, čo ste do spoločnosti vložili. Teda prísť môžete len o majetok s.r.o. .

Imidž

S.r.o. je v očiach mnohých dôveryhodnejšou formou podnikania ako živnosť. Nie každý sa však s týmto názorom stotožňuje. Prečo by mala byť s.r.o. dôveryhodnejšia? Tak ako v živnosti, tak aj v s.r.o. môže byť len jediný človek, ktorý všetko riadi. Preto nie je správne si založiť s.r.o. len z toho dôvodu, že budete pôsobiť dôveryhodnejšie. Je potrebné zvážiť ďalšie výhody a nevýhody, na základe ktorých sa rozhodnete.

Záver

Prečítali ste si výhody a nevýhody pri živnostiach a s.r.o. Nie je však možné jednoznačne povedať, či je výhodnejšie podnikať ako živnostník alebo vo forme s.r.o. Každý podnikateľ je v inej situácii. Je potrebné zvážiť, čo je lepšie pre konkrétnu podnikateľskú činnosť. Pre s.r.o. je veľkou výhodou nízke riziko a taktiež ak máte vyššie obraty, zamestnancov, množstvo pohľadávok a záväzkov, oplatí sa mať s.r.o. Ak máte s.r.o., oddelíte svoj osobný a firemný majetok. Ak sa dostanete do finančných problémov, neohrozíte svoju rodinu.

Neváhajte nás kontaktovať

Máte otázku?

Mgr. Michal Kaliak

Sme tím špecialistov, ktorí Vám založí firmu alebo spoločnosť. Našim cieľom je zjednodušiť založenie spoločnosti cez internet.

Mgr. Michal Kaliak - konateľ spoločnosti

Sídlo spoločnosti

Elula s. r. o.
Hviezdoslavova 275/27
Žiar nad Hronom 965 01
Slovensko

Firemné údaje

IBAN: SK3711000000002949137010
IČO: 55 018 165
DIČ: 2121839720

Kontaktný formulár

Kancelária Bratislava

SRO-Start.sk
Záhradnícka 46/A
821 08 Bratislava