telefón facebook google + youtube
logo

Blog

30.07.2024

Ako vybaviť národné vízum

Udelenie národného víza typ D

Národné vízum sa môže udeliť v týchto prípadoch:

  • V súvislosti s udeleným pobytom v Slovenskej republike.
  • Pri podaní žiadosti o udelenie pobytu (neplatí pre prechodný pobyt za účelom podnikania).
  • Cudzincovi staršiemu ako 15 rokov prijatému na jazykové vzdelávanie v rozsahu najmenej 25 vyučovacích hodín týždenne.
  • Ak je to potrebné na plnenie záväzkov SR vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv alebo v záujme SR.

Podanie žiadosti

Žiadosť o národné víza sa podáva na zastupiteľskom úrade alebo prostredníctvom externého poskytovateľa služieb akreditovaného pre štát, kde má žiadateľ bydlisko. Ak takéto úrady alebo poskytovatelia služieb neexistujú, ministerstvo zahraničných vecí po dohode s ministerstvom vnútra určí iné vhodné miesto na podanie žiadosti.

Žiadosť o vízum v záujme SR je možné podať aj na oddelení cudzineckej polície, ak sa žiadateľ v SR zdržiava oprávnene. V takom prípade je nutné sa na polícii objednať.

  • Potrebné dokumenty

K žiadosti je potrebné priložiť:

  • Platný cestovný doklad
  • Farebnú fotografiu s rozmermi 3 x 3,5 cm
  • Doklad potvrdzujúci účel pobytu
  • Doklad o zdravotnom poistení

Zastupiteľský úrad alebo ministerstvo vnútra môžu vyžiadať ďalšie doklady, ak tie predložené nepostačujú na rozhodnutie. Žiadateľ sa na požiadanie musí dostaviť na pohovor.

Poplatky za podanie žiadosti

  • 90 EUR za udelenie národného víza v súvislosti s udelením pobytu.
  • 50 EUR za udelenie národného víza v záujme SR alebo na plnenie medzinárodných záväzkov.
  • 14 EUR za udelenie národného víza v súvislosti s prevzatím povolenia na pobyt.

Zastupiteľský úrad rozhodne o žiadosti do 30 dní od jej prijatia.

Platnosť národného víza

Národné vízum umožňuje jeho držiteľovi zdržiavať sa na území SR počas obdobia, na ktoré bolo vydané. Na území ostatných členských štátov sa držiteľ môže zdržiavať až tri mesiace v rámci akéhokoľvek 180-dňového obdobia za rovnakých podmienok ako držiteľ povolenia na pobyt vydaného členským štátom schengenského priestoru.

Udelenie víza pre špecifické účely

Národné vízum v záujme SR Národné vízum v záujme SR sa môže udeliť:

  • Občanom určitých krajín (napr. Arménska, Ukrajiny) na zamestnania ako vodič autobusu alebo kamiónu.
  • Absolventom vysokých škôl.
  • Štipendistom vybraných programov.
  • Relokovaným cudzincom a ich rodinným príslušníkom.
  • Osobám zamestnaným v 46 špecifikovaných priemyselných zamestnaniach.

Špecifické skupiny

  • Vodiči: Musia byť na zozname schválenom Ministerstvom dopravy a nemôžu mať udelený prechodný pobyt na účel zamestnania.
  • Absolventi: Môžu požiadať o vízum, ak sú absolventmi slovenských alebo českých vysokých škôl alebo vybraných medzinárodných inštitúcií.
  • Štipendisti: Môžu požiadať o vízum, ak sú podporovaní programami ako Erasmus+ alebo Národný štipendijný program SR.
  • Relokovaní zamestnanci a ich rodinní príslušníci: Môžu požiadať o vízum, ak spĺňajú určité kritériá vrátane minimálnej mzdy a schválenia Ministerstvom hospodárstva.
  • Priemyselné zamestnania: Žiadatelia musia byť schválení Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny a nemôžu mať udelený prechodný pobyt na účel zamestnania.

Národné vízum sa spravidla udeľuje na pobyt dlhší ako tri mesiace, najviac na jeden rok, a jeho udelenie je možné za špecifických podmienok a pre rôzne účely, ako zamestnanie, štúdium alebo rodinné zjednotenie.


Doklady potrebné na potvrdenie účelu pobytu

Vodiči: Musia predložiť pracovnú zmluvu a príslušné oprávnenie viesť motorové vozidlo. Vízum sa udeľuje na čas trvania zamestnania, najviac na jeden rok, a nie je možné ho udeliť opätovne.

Absolventi: Musia predložiť:

  • Vysokoškolský diplom alebo potvrdenie o úspešnom skončení štúdia, ak žiadajú o vízum na účel hľadania zamestnania.
  • Doklad preukazujúci vzdelanie a pracovnú zmluvu alebo písomný prísľub zamestnávateľa na prijatie do zamestnania, ak ide o žiadosť o udelenie národného víza na účel zamestnania.

- Národné vízum pre absolventov sa udeľuje na účel hľadania zamestnania na obdobie 90 dní, alebo na čas trvania zamestnania, najviac na jeden rok.

Štipendisti:

O udelenie národného víza môžu požiadať zahraniční študenti, vysokoškolskí učitelia, výskumní pracovníci a ďalší zamestnanci vysokých škôl a výskumných inštitúcií, ktorí prichádzajú s podporou štipendia v rámci programov ako Erasmus+, Národný štipendijný program SR, bilaterálne medzinárodné zmluvy, CEEPUS, Vládne štipendium SR a ďalšie. Vízum sa udeľuje maximálne na obdobie jedného roka.

Relokovaní zamestnanci a ich rodinní príslušníci:

O udelenie národného víza môžu požiadať zamestnanci presunutí z podniku mimo územia Slovenska do podniku rovnakej spoločnosti zriadenej na Slovensku, ktorí budú vykonávať funkciu vedúceho zamestnanca alebo odborníka s mimoriadnymi znalosťami a ich rodinní príslušníci. Žiadatelia musia predložiť pracovnú zmluvu alebo písomný prísľub zamestnávateľa a matričný doklad. Vízum sa udeľuje na čas trvania zamestnania, najviac na jeden rok, a môže byť udelené opakovane. Rodinný príslušník môže počas trvania platnosti víza študovať alebo byť zamestnaný.

Priemyselné zamestnania:

Tento typ víza je určený pre 46 špecifikovaných zamestnaní, ako sú napríklad špecialisti v rastlinnej a živočíšnej výrobe, kuchári, čašníci, údržbári, murári, zvárači, mäsiari, operátori zariadení a montážni pracovníci, upratovačky a chyžné, a pomocní pracovníci v rôznych druhoch výroby. Žiadatelia musia byť na zozname schválenom Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny a nesmú mať udelený prechodný pobyt na účel zamestnania. Zamestnávateľ musí byť usadený na Slovensku najmenej tri roky a spĺňať ďalšie špecifické podmienky. Dokladom potvrdzujúcim účel pobytu je pracovná zmluva a kópia dokladu o vzdelaní alebo o odbornej kvalifikácii potrebných na výkon zamestnania. Vízum sa udeľuje na čas trvania zamestnania, najviac na jeden rok a nie je možné ho udeliť opätovne. Držitelia víza zároveň nemôžu požiadať o prechodný pobyt k inému zamestnávateľovi.

Národné vízum umožňuje jeho držiteľovi zdržiavať sa na území Slovenskej republiky počas obdobia, na ktoré bolo vydané. Na území ostatných členských štátov sa držiteľ platného národného víza môže zdržiavať po dobu až troch mesiacov v rámci akéhokoľvek 180-dňového obdobia za tých istých podmienok ako držiteľ povolenia na pobyt vydaného jedným z členských štátov schengenského priestoru.

Zastupiteľský úrad do národného víza udeleného v súvislosti s podaním žiadosti o udelenie pobytu zapíše účel prechodného pobytu, o ktorý bude držiteľ víza na cudzineckej polícií žiadať, a v prípade prechodného pobytu na účel zamestnania zapíše aj názov a identifikačné číslo zamestnávateľa.


Neváhajte nás kontaktovať

Máte otázku?

Mgr. Michal Kaliak

Sme tím špecialistov, ktorí Vám založí firmu alebo spoločnosť. Našim cieľom je zjednodušiť založenie spoločnosti cez internet.

Mgr. Michal Kaliak - konateľ spoločnosti

Sídlo spoločnosti

Elula s. r. o.
Hviezdoslavova 275/27
Žiar nad Hronom 965 01
Slovensko

Firemné údaje

IBAN: SK3711000000002949137010
IČO: 55 018 165
DIČ: 2121839720

Kontaktný formulár

Kancelária Bratislava

SRO-Start.sk
Záhradnícka 46/A
821 08 Bratislava