telefón facebook google + youtube
logo

Blog

01.08.2024

Ako zmeniť konateľa v spoločnosti

Existuje niekoľko typov zmien konateľa, ako napríklad:

  • nahradenie jedného konateľa iným,
  • odvolanie konateľa bez jeho nahradenia,
  • doplnenie konateľa, pričom súčasný konateľ zostáva a pridáva sa nový.

Ak chcete firmu „prepísať“, môže byť zmena konateľa vhodným riešením. Je však dôležité si uvedomiť, že iba zmenou konateľa sa firma na inú osobu neprevedie. Každá firma má totiž konateľa aj spoločníka. Bežným prípadom je, že jedna osoba je konateľom aj jediným spoločníkom (majiteľom) firmy.

Obchodný zákonník a obchodný register rozlišujú medzi konateľom, ktorý zastupuje firmu, a spoločníkom, ktorý je jej majiteľom a má právo na podiel na zisku a menovať či odvolávať konateľa. Najčastejšie je konateľ aj spoločníkom, no nie je to pravidlo.

Pri zmene konateľa je nevyhnutné priložiť zápisnicu z valného zhromaždenia alebo rozhodnutie jediného spoločníka o vymenovaní či odvolaní konateľa, pričom podpisy musia byť overené u notára alebo na matrike. Ďalšou prílohou je podpisový vzor konateľa, ktorý musí byť tiež overený.

Ak zmeníte iba konateľa a nie aj spoločníka, zostávate majiteľom firmy a môžete konateľa kedykoľvek odvolať a menovať seba alebo previesť svoj podiel a firmu úplne opustiť. Minimálne však bude potrebné podať nový návrh na zápis zmeny v obchodnom registri a zaplatiť poplatok (aktuálne 50 €).

Aj keď je najbežnejšie, že konateľ je zároveň spoločníkom, nie je to vždy tak. Spoločníci môžu menovať konateľa, ktorý nie je majiteľom firmy. Takýto konateľ môže konať v mene firmy, no pokiaľ nie je dohodnuté inak, nemá právo na podiel na zisku a nemôže hlasovať na valnom zhromaždení, no za výkon funkcie často dostáva odmenu.

Zákon dáva právo zmeniť konateľa len spoločníkom firmy. Preto je k návrhu na zmenu konateľa povinné priložiť zápisnicu z valného zhromaždenia alebo rozhodnutie jediného spoločníka, overené u notára alebo na matrike. Druhou prílohou je podpisový vzor nového konateľa, ktorý musí byť overený. Hoci zákon nevyžaduje priloženie tejto prílohy k návrhu (postačuje jej uloženie do zbierky listín), v praxi sa stretávame s odmietnutím vykonania zápisu zmeny konateľa, ak podpisový vzor nie je priložený.

Pri zmene konateľa je často potrebné upraviť aj spôsob jeho konania v mene spoločnosti.

Najbežnejšie spôsoby sú:

  • konateľ koná v mene spoločnosti samostatne,
  • konatelia konajú spoločne

Ak okolnosti vyžadujú zmenu spôsobu konania, nezabudnite to zahrnúť do návrhu.

Dúfame, že tento článok vám pomohol objasniť proces zmeny konateľa v s.r.o. Ak máte záujem o túto službu, pripravíme všetky potrebné dokumenty a podáme návrh do obchodného registra, čím vás odbremeníme od starostí. Využite našu službu zmeny konateľa v s.r.o. už do 24 hodín!

Neváhajte nás kontaktovať

Máte otázku?

Mgr. Michal Kaliak

Sme tím špecialistov, ktorí Vám založí firmu alebo spoločnosť. Našim cieľom je zjednodušiť založenie spoločnosti cez internet.

Mgr. Michal Kaliak - konateľ spoločnosti

Sídlo spoločnosti

Elula s. r. o.
Hviezdoslavova 275/27
Žiar nad Hronom 965 01
Slovensko

Firemné údaje

IBAN: SK3711000000002949137010
IČO: 55 018 165
DIČ: 2121839720

Kontaktný formulár

Kancelária Bratislava

SRO-Start.sk
Záhradnícka 46/A
821 08 Bratislava