telefón facebook google + youtube
logo

Blog

01.08.2024

Prevod obchodného podielu v spoločnosti

Predať podiel v s.r.o. môže len spoločník (majiteľ alebo spolumajiteľ) firmy. Ak spoločenská zmluva alebo zakladateľská listina neurčuje inak, je na predaj podielu potrebný súhlas valného zhromaždenia alebo jediného spoločníka. Tento súhlas sa preukazuje zápisnicou z valného zhromaždenia alebo rozhodnutím jediného spoločníka. Zápisnica alebo rozhodnutie je nevyhnutnou prílohou, ktorú treba priložiť k návrhu na predaj podielu v s.r.o. alebo jeho časti.

Najdôležitejšou prílohou je zmluva o prevode obchodného podielu

Jej obsah definovaný v Obchodnom zákonníku. Povinné náležitosti tejto zmluvy zahŕňajú: identifikáciu zmluvných strán a firmy, výšku prevádzaného podielu, cenu za predaj a spôsob jej úhrady, vyhlásenie nadobúdateľa (ak nie je spoločníkom), že pristupuje k spoločenskej zmluve alebo zakladateľskej listine, miesto a dátum uzatvorenia zmluvy a overené podpisy oboch zmluvných strán.

V závislosti od konkrétnej situácie môžu byť potrebné ďalšie prílohy, ako splnomocnenie (ak návrh podáva splnomocnená osoba, napríklad advokát) alebo vyhlásenie nového majiteľa (ak firma bude mať po predaji podielu len jedného spoločníka).

Fyzická osoba môže byť jediným spoločníkom najviac v troch firmách

Ak má byť jediným spoločníkom iná spoločnosť, musí mať aspoň dvoch spoločníkov, aby nedošlo k porušeniu Obchodného zákonníka.

Ďalšou podmienkou je, že ani predávajúci, ani kupujúci nesmú byť vedení v registri exekúcií. Súd túto skutočnosť pred zápisom do obchodného registra vždy preveruje. Ak má niektorá zo strán exekúciu, zápis prevodu podielu do obchodného registra nebude povolený.

Je dôležité spomenúť aj niekoľko zmien, ktoré nastali v posledných rokoch. Predovšetkým už nie je potrebné prikladať súhlas správcu dane, čo celý proces zjednodušilo. Ďalšou významnou zmenou je, že účinky predaja podielu nastávajú už dňom podpisu príslušných dokumentov, a nie až zápisom do obchodného registra, čo výrazne urýchlilo celý proces.

Dúfame, že vám tento článok pomohol pochopiť proces predaja alebo kúpy podielu v s.r.o. Ak máte záujem o túto službu, radi pre vás pripravíme všetky potrebné dokumenty a podáme návrh do obchodného registra, čím vás odbremeníme od všetkých starostí. Využite našu službu predaja podielu v s.r.o. už do 24 hodín!

Neváhajte nás kontaktovať

Máte otázku?

Mgr. Michal Kaliak

Sme tím špecialistov, ktorí Vám založí firmu alebo spoločnosť. Našim cieľom je zjednodušiť založenie spoločnosti cez internet.

Mgr. Michal Kaliak - konateľ spoločnosti

Sídlo spoločnosti

Elula s. r. o.
Hviezdoslavova 275/27
Žiar nad Hronom 965 01
Slovensko

Firemné údaje

IBAN: SK3711000000002949137010
IČO: 55 018 165
DIČ: 2121839720

Kontaktný formulár

Kancelária Bratislava

SRO-Start.sk
Záhradnícka 46/A
821 08 Bratislava